Home » PM – Training » IPMA Trainingen » Voorbereiding IPMA Assessment

Voorbereiding IPMA Assessment

Doelgroep

Projectmanagers met minstens drie jaar ervaring in projectmanagement die hun competentie willen toetsen.

Resultaat

Het centrale doel van deze dienst is het behalen van het IPMA C, B of A certificaat. Maar, en dat is misschien nog wel veel waardevoller, je krijgt een goed inzicht in je sterke en zwakke punten.

Opbouw

  • Stap 1: Eerste bepaling van het IPMA niveau
  • Stap 2: Het ervaringsdocument
  • Stap 3: Zelfassessment en managementsamenvatting
  • Stap 4: Projectrapport (alleen voor IPMA A en B)
  • Stap 5: Voorbereiding op het assessment
  • Stap 6: Assessment interview
  • Stap 7: Nazorg en examengarantie

Stap 1: Eerste bepaling van het IPMA niveau

Aan de hand van een eerste snelle beoordeling kijken we naar het niveau dat haalbaar voor jou moet zijn. Op onze website is een formulier beschikbaar waarin wij kosteloos een eerste beoordeling doen, op basis daarvan kun je besluiten je in te schrijven voor dit traject. Meer>>

Stap 2: Ervaringsdocument

In deze stap reflecteer je over jouw ervaring als projectmanager. Uitgangspunt hiervoor zijn de standaard sjablonen die IPMA Certificering hiervoor ter beschikking heeft gesteld. Deze reflectie houdt je een spiegel voor. Wij adviseren je in de keuze welk niveau je daadwerkelijk hebt. Hiervoor gebruik je het officiële ‘ervaringsdocument’.

Stap 3: Zelfassessment en managementsamenvatting

Ook hier gebruik je weer de standaardformulieren van IPMA Certificering. In het zelfassessment reflecteer je op jouw competenties. Je leert waar je sterke en je zwakke punten zitten. Wij weten precies waar IPMA op let en helpen je om jouw inzicht daarin te vergroten. Ook beschrijf je de drie belangrijkste projecten waarmee jij straks in het assessment gaat aantonen dat je een competente projectmanager bent.

Nu ben je klaar om jezelf bij IPMA in te schrijven. Het voordeel is, dat je nu al het meeste werk hebt gedaan. Ook kom je er tijdig achter wanneer het beter is om misschien nog even te wachten, zodat je voor een hoger niveau kunt opgaan.

Let op: Voor IPMA B en C moet je een theorie-examen doen. Bij IPMA C is dit een losstaand deelcertificaat dat 18 maanden geldig blijft. Om je voor het C assessment in te schrijven moet je in bezit zijn van dit certificaat. Bij B vindt de theorietoets plaats nadat je jezelf hebt ingeschreven en aan de criteria voldoet.

Stap 4: Projectrapport (alleen IPMA A en B)

Je hebt al drie projecten beschreven, een daarvan beschrijf je diepgaand. Je reflecteert op alle competentie-elementen en vertelt aan de hand van concrete voorbeelden hoe je daarmee bent omgegaan in je project. Wij helpen je hier door kritische vragen te stellen, maar ook met hoe je dit het beste kunt opschrijven. Op die manier zullen de IPMA assessoren een goed beeld krijgen van je competentie.

Stap 5: Voorbereiding op het assessment interview

Als voorbereiding lees je alle documenten nog een keer goed door. Je maakt een afspraak met IPMA voor het interview. Vlak daarvoor heb je een gesprek met een van onze trainers om door te spreken wat je kunt verwachten. Op die manier kan er bijna niets misgaan.

Als je een IPMA B certificering doet, bereid je jezelf ook voor op het mondelinge theorie-examen.

Stap 6: Assessment interview

Je hebt met twee assessoren een gesprek naar aanleiding van al het materiaal dat je hebt aangeleverd. Omdat je goed bent voorbereid, wordt het een stevig maar wel prettig collegiaal gesprek.

Stap 7: Nazorg en examengarantie

Wij hebben in de afgelopen twintig jaar zoveel projectmanagers begeleid dat we de telling kwijt zijn. Maar het zijn er vele, vele honderden. Het komt bijna nooit voor dat er iemand die wij begeleiden niet slaagt. Dat komt omdat wij je dan al tijdens het traject geadviseerd hadden om te stoppen.

Wanneer je onverhoopt niet door het assessment komt, dan rekenen wij ons dit zelf aan. Immers wij hebben tijdens de begeleiding onvoldoende jouw zwakten onderkend. Daarom blijven wij je begeleiden zolang je daarvoor gemotiveerd bent.