Home » Dhirata » Het nieuwe normaal » Hoe beperken we de schade?

Hoe beperken we de schade?

Hoe beperken we de directe schade door Corona? Dat zal een vraag zijn waar veel ondernemers zich het hoofd over breken.

In eerste instantie door niet de ernst van deze situatie te onderschatten. We hebben, anno 2020,  te maken met duivelse dilemma’s, een uiterst ontwrichtend virus met een, althans zo lijkt het nu, in het ravijn stortende economie. Aan de andere kant als je neergang verwacht dan is dat ook het enige wat je ziet. Met paniekvoetbal maak je de schade alleen maar groter, daarnaast vernietig je het fundament waarop je straks aan de wederopbouw moet beginnen.

Het beperken van de schade gaat gepaard met morele dilemma’s. Mag je het betalen van de rekeningen aan leveranciers opschorten om zelf te overleven? Wij vinden van niet, maar wat als je niet anders kan, daarom heet het ook een dilemma. De schade beperken doe je door ook vanuit je intuïtie te doen dat wat goed voelt, zodat je jezelf straks nog in de spiegel kunt kijken. Maar wanneer het water je naar de lippen stijgt dan is je speelruimte kleiner.

Wij stellen ons elke dag steeds weer opnieuw deze vraag. Hierdoor ontdekten wij overbodige kosten die we konden schrappen. Nu zijn wij een kleine organisatie, dus is dat makkelijk. Wanneer je groter bent dan is er meer verborgen. Managers kunnen de schade beperken door aan de medewerkers dezelfde vraag te stellen en dan te luisteren naar hun adviezen. Alle kennis die je nodig hebt om nu te overleven is al aanwezig in de hoofden van de medewerkers. Hiervoor heb je geen externe consultants nodig, die werken immers al voor je. De schade beperk je samen.

Als je daar dan toch een adviseur voor nodig hebt, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.